Online Video Statistieken en meer

Het meten van jouw video’s en de ROI ervan

Net als elke andere content die u maakt, kost het maken van een online video veel werk. Het is dan vervolgens erg vervelend als u na al dit werk nooit meer wat hoort over uw video. We willen allemaal feedback, zelfs als deze negatief is. Zonder feedback ontstaat er onzekerheid en weten we niet wanneer en of er een volgende stap ondernomen moet worden.

Onlinevideo.nl levert daarom uitgebreide online video statistieken om inzicht te geven in de ROI van de online video’s. Bij veel andere marketingmiddelen zijn er vaste statistieken voor het meten van de ROI. Enkele voorbeelden zijn openingsrates, click rates voor e-mails en bounce rates voor landingspagina’s. Als het op video’s aankomt, zijn er geen vaste regels voor het meten van de ROI. Dit verschilt erg per doelstelling en situatie. Toch zijn er een aantal online video statistieken waar we precies het effect van kunnen meten.

Het is belangrijk om de dingen die we kunnen meten te analyseren. Daarnaast is het net zo belangrijk om eerlijk te zijn over de dingen die we niet kunnen meten. Deze gegevens zijn namelijk nog steeds belangrijk. In dit artikel duiken we dieper in op een aantal manieren die het mogelijk maken om de ROI van uw video beter te meten.

Dingen die we kunnen meten met online video statistieken

De online video statistieken
Dit is waar we normaal gesproken starten met meten van het succes van onze online video. We kijken naar statistieken als play count (het aantal keer dat de video is afgespeeld), percentage van de doelgroep dat de video bekeek en de betrokkenheid van de kijkers. Onder betrokkenheid verstaan we, hoe actief was de kijker tijdens de video? Heeft hij de video volledig afgekeken en gebruik gemaakt van de interactieve elementen? Het kan tenslotte erg nuttig zijn om te kijken hoe lang uw publiek de video bekeek. Is er een punt in de video waar veel kijkers afhaken? In dat geval is er nog winst te behalen door de video aan te passen.

Direct gegenereerde leads door video
Een (interactieve) online video is een goed middel om leads te generen. Door in de video of op de pagina naast de video een gegevens formulier te plaatsen, kunt u de gegevens van (potentiële) klanten verzamelen. Analyseer vervolgens hoeveel leads dit formulier oplevert in verhouding tot het aantal paginabezoekers (page views). Op deze manier kunt u de conversie rate van deze pagina berekenen.

Het Onlinevideo.nl platform biedt verschillende mogelijkheden om leads te genereren. Zo is het mogelijk om eerst het e-mailadres (of andere gegevens) van de kijker te vragen voordat hij de video te zien krijgt. Ook is het mogelijk een formulier halverwege de video te plaatsen, na de introductie, of aan het einde van de video. Geef de kijker wat waarde en vraag er dan vervolgens iets voor terug in de vorm van een e-mailadres of andere klantgegevens.

Meten van video call-to-actions
Het koppelen van het aantal conversies met het aantal video views is een relatief sterke manier voor het meten van de ROI van de video. Dit kunt u doen door gebruik te maken van call-to-actions in de online video. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om op verschillende tijden in de video een link te plaatsen naar een gewenste conversie, zoals het doneren van een geldbedrag of het kopen van een product. Door vervolgens te meten hoeveel kijkers doorklikte naar uw conversiepagina, kunt de ROI meten. Ook kunt u, door dieper in te gaan op wie converteren en wat voor mensen juist niet, de voor u meest aantrekkelijke kijkers bepalen. Dit maakt het mogelijk om uw doelgroep nog beter te segmenteren.

De Onlinevideo.nl tip!
Facebook laat het helaas nog steeds niet toe om video’s met interactie op Facebook te plaatsen. Wanneer u toch wilt dat uw Facebook publiek uw interactieve video bekijkt, kunt u een link plaatsen naar uw landingspagina. Wanneer u hiervoor kiest raden wij het aan uw weblink in te korten op Bitly.com. Niet alleen wordt de weblink minder lang, het programma analyseert ook voor u hoeveel mensen er op de weblink klikken. Op deze manier weet u gelijk hoe effectief uw Facebook post was.

Dingen die we niet kunnen meten en waarom ze belangrijk zijn

Ondanks dat cijfers zowel noodzakelijk als geruststellend zijn, zijn er ook nog wat kwalitatieve voordelen van video’s. Om deze reden is het belangrijk om zowel de “harde data” als de onderstaande kwalitatieve factoren (de “zachte”data) mee te nemen in de beslissing hoe nu verder te gaan met uw online video strategie.

Hoeveel beter iemand jouw product begrijpt
Het inzetten van een online video kan er voor zorgen dat uw klanten uw producten en diensten beter begrijpen. Er zijn verschillende manieren om op een abstracte manier de verbetering van het klantinzicht te meten. Enkele voorbeelden zijn de statistieken op het gebied van aantal nieuwe klanten dat binnenkomt door word-of-mouth, de afname van het aantal support vragen dat binnenkomt per nieuwe klant en cijfers zoals het Net Promoter Score.

Uiteindelijk kan het nog steeds erg lastig zijn om op basis van cijfers te bepalen hoeveel uw video de ervaringen van nieuwe klanten heeft verbeterd. Wat we daarentegen wel weten is dat een video een goede manier is om een bepaalde context te creëren. Verder vraagt video een zeer kleine investering van de klant of kijker.

Maak in de video duidelijk wat uw product doet en hoe de kijker ervan zal profiteren. Laat verder in de video zien waar u goed in bent in plaats van gebruik te maken van vage marketingtaal om de features van het product te omschrijven. Het visuele aspect van een video maakt het mogelijk om dingen laagdrempelig op een meer beknopte manier uit te leggen aan een publiek.

Hoeveel meer mensen u zien als echt persoon
Als uw publiek een connectie voelt met uw bedrijf en u ziet als een groep mensen is het voor de kijker makkelijker om u te vertrouwen, en daaruit voortdurend, uw product. Door mensen met hun gezicht en stem voor de camera te plaatsen creëert dat een gevoel van persoonlijke binding. Mensen krijgen op zo’n manier een gevoel dat ze weten met wie ze praten als ze contact zoeken met een vraag of wanneer zij een e-mail sturen. Op deze manier krijgen ze een sterker gevoel dat mensen voor hun bezig zijn.

Hoe enthousiast ze zijn om over je product te praten
Hoeveel er over uw merk gepraat wordt kunt u maar tot een bepaald niveau meten. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door de commentaren te lezen die u op uw blog, sociale media of in persoon krijgt. Behalve als u uw publiek gaat afluisteren, wat wij zeker niet aanraden, zult u nooit voor 100 procent kunnen meten hoe enthousiast mensen zijn over uw product en hoe en of zij het doorvertellen aan anderen.

Tot slot…

Video statistieken kunnen erg behulpzaam zijn voor het optimaliseren van uw online video strategie. Analyseer zowel de kwantitatieve als de kwalitatieve gegevens (de “zachte”data) van uw online video strategie en pas uw strategie waar nodig aan. Een online video strategie is nooit in één keer perfect. Het is belangrijk dat u leert van uw fouten om vervolgens uw  online video strategie verder te verbeteren.

Meer informatie over online video? Bel 010 – 360 033 00 of bezoek www.onlinevideo.nl

Dit artikel is onderdeel van een serie blogs, afkomstig van Onlinevideo.nl, onderdeel van Company Webcast BV.

Over de auteur:
drs Axel von Maltzahn is oprichter en directeur van Onlinevideo.nl. Onlinevideo.nl is onderdeel van Company Webcast BV, de marktleider in de Benelux op het gebied van webcasting. Onlinevideo.nl is een specialist op het gebied van online video.

Voor de totstandkoming van dit artikel zijn o.a. de volgende bronnen gebruikt:
Alyce Currier – Metrics and Beyond

ID-100122523

Interactieve video
Interactieve video
Personalised video
Personalised video
Animatie video
Animatie video
Bedrijfsvideo
Bedrijfsvideo
Communicatie video
Communicatie video
(live) webinar
(live) webinar
Productvideo
Productvideo
Instructie video
Instructie video
Online Commercial
Online Commercial
Neem contact op
Stuur e-mailBel mij terugContact
  • DD slash MM slash JJJJ

Onlinevideo.nl
Rivium Boulevard 220 2909 LK Capelle aan den IJssel 010 3600330
info@onlinevideo.nl www.onlinevideo.nl