Hoe meet je de ROI van jouw online video strategie?

Steeds meer bedrijven maken gebruik van online video’s. Op het internet staat het dan ook vol met succesverhalen over het inzetten van een online video strategie. Het is daarom voor veel bedrijven aantrekkelijk om zelf te beginnen met het implementeren van een online video strategie. Als je begint met een online video strategie, of het nou om interne communicatie gaat of juist gericht is op de consument, moet je in staat zijn om resultaten te laten zien. Oftewel wat is de Return on Investment (ROI) van jouw online video strategie?  In dit artikel zijn wat tips beschreven die je hierbij kunnen helpen.

Stel van tevoren je doelstellingen vast

Om de ROI van een online video strategie te meten is het belangrijk dat een bedrijf van tevoren zijn doelstellingen bepaalt. Schets wie je doelgroep is, hoe je de doelgroep wilt bereiken en wat je wilt dat de doelgroep gaat doen, de zogenoemde call-to-action.

De doelstellingen van een bedrijf kunnen sterk verschillen. De doelstellingen kunnen zo simpel zijn als het genereren van websitebezoekers of een telefoongesprek, tot wat meer complexere doelstellingen zoals bijvoorbeeld een referentie, lead, aankoop of een verhoging van de klanttevredenheid. Wat het doel van je video ook is, het is belangrijk dat je de doelen van tevoren duidelijk formuleert voordat je begint met de productie van de online video. Wanneer je vooraf duidelijke doelen hebt geformuleerd kun je achteraf je doelen vergelijken met het behaalde resultaat. Voldoet dit resultaat aan de verwachtingen? In dat geval is jouw online video strategie effectief geweest. Wanneer dit niet het geval is zul je jouw online video strategie moeten aanpassen.

Maak gebruik van data-analyse tools

Met de verschillende data-analyse tools die tegenwoordig verkrijgbaar zijn is het makkelijker dan ooit te voren om te evalueren hoe jouw doelgroep reageert op een online bedijfsvideo. De statistieken voor je online video kunnen onder andere inzicht geven in;

–          De demografische gegevens van jouw publiek;

–          Hoe mensen bij jouw online video terechtkomen;

–          Op welke momenten kijkers tijdens jouw video afhaken;

–          Via welke media jouw online video wordt gedeeld;

–          Welke call-to-actions in een video worden aangeklikt.

Deze data geeft inzicht in de effectiviteit van jouw online video’s. Dit inzicht maakt het mogelijk om jouw online video strategie waarnodig aan te passen en te verbeteren om de effectiviteit van jouw online video’s te verhogen.

Verder hoeft de ROI niet perse in geld te worden uitgedrukt. Het ROI kan ook worden uitgedrukt in sociale interacties, gesprekken over je merk of de aanbevelingen van jouw merkambassadeurs. Als jouw video door je doelgroep gedeeld wordt en dit publiek adviseert jouw video aan hun vrienden, is het bereik en de interactie net zo waardevol als een bepaald geldbedrag.

Denk out of the box

Het meten van de ROI van een online video strategie is niet altijd een exacte wetenschap. Bij het meten van het resultaat van jouw online video strategie heb je de ruimte om op een creatieve manier jouw inspanningen te meten. Zo zie je bijvoorbeeld dat online video’s vaak meer verkeer naar een website leiden. Een manier om je inspanningen te meten is dan om te kijken hoeveel het zou kosten om dit verkeer naar jouw website te leiden met een “push” advertentie.

Dit zou je kunnen doen door de kosten per klik te vergelijken met het extra ontvangen verkeer op de website:

Wanneer je gebruik zou maken van banner advertenties op een website zouden de kosten 3 euro per klik zijn. Wanneer dit leidt tot een toename van 300 unieke bezoekers naar jouw website zijn deze mensen in totaal 900 euro waard.

Zoals al eerder aangegeven verschilt de methode voor het berekenen van de ROI van een online video per doelstelling. In sommige gevallen kan het berekenen van de ROI van online video zo simpel zijn als de besparing op de reiskosten die je mogelijk maakt. Wanneer jij ervoor zorgt dat er door een online video meer mensen kunnen deelnemen zonder dat zij hoeven te reizen, bespaar je reiskosten en verhoog je de effectiviteit van jouw boodschap. Zo bespaar je bijvoorbeeld geld door mensen uit vliegtuigen en hotelkamers te houden. Ook zijn mensen minder tijd kwijt voor het bekijken van jouw video doordat zij niet hoeven te reizen. Hierdoor zijn zij eerder geneigd naar jouw boodschap te luisteren. De besparing aan reiskosten kun je toevoegen aan de ROI van jouw online video strategie.

Analyseer de besparingen en voeg waarde toe

Het plaatsen van online instructievideo’s op een corporate website kunnen werknemers en klanten op een duidelijke manier informeren. Zo kan een duidelijke instructie video een informatie brochure vervangen en meer interactie generen met de klant. Ook kan het zo zijn dat de support afdeling van jouw bedrijf minder vragen of problemen krijgt voorgelegd. Dit kan uiteindelijk erg veel kosten en zelfs werkuren schelen. Deze besparingen kunnen worden toebedeeld aan de ROI van de online video strategie. Daarnaast hebben online (instructie) video’s het voordeel dat je op een uniforme wijze kunt communiceren. Zo heb je volledige controle over de inhoud en tone of voice van de communicatie in plaats van afhankelijk te zijn van de individuele kwaliteiten van medewerkers of bijvoorbeeld een extern call center.

Naast kostenbesparingen voegt een online video ook waarde toe aan de consument indien zij hierdoor beter worden voorgelicht. Uit onderzoek blijkt dat consumenten steeds meer eisen stellen aan de (self) service en informatievoorziening van bedrijven. Een online video is een laagdrempelig medium om consumenten goed, eenduidig voor te lichten en te voorzien van relevante informatie. Als organisaties op een goede manier in deze behoeften voorzien, leidt dit tot een hogere klanttevredenheid. Tevreden klanten zijn loyaler en daarom op de lange termijn ook winstgevender.

Verder zijn repetitieve taken vaak geschikt voor een online video. Als je in jouw organisatie mensen hebt die elke week dezelfde trainingen geven is het misschien een goed idee om hier een online video van te maken. Dit maakt het mogelijk om de trainers in te zetten om ingewikkeldere onderwerpen uit te leggen. De indirecte kosten die je bespaart, door het inzetten van een online video kun je ook rekenen tot het ROI van een video. Voorbeelden van deze indirecte kosten zijn werkuren, agenda planning en reistijd.

Tot slot bij je online video strategie…

Voor veel bedrijven die beginnen met een online video strategie is het meten van de ROI van deze strategie een uitdaging. Het meten van de ROI van een online video strategie is echter geen exacte wetenschap. Stel van tevoren duidelijke doelen op, maak gebruik van data-analyse tools en gebruik je creativiteit. Zo kan het bijvoorbeeld helpen om jouw online video strategie te vergelijken met andere aspecten van jouw marketingcampagne. Vergelijk de effectiviteit van online video ten opzichte van het succes van printmedia, televisie commercials, radio en andere media. Wanneer je met een online video bijvoorbeeld voor hetzelfde bedrag twee keer zoveel leads genereert dan met een radio advertentie, heeft je online video strategie een hogere ROI.

Het is dus belangrijk dat je gewoon dingen probeert. Mocht iets niet werken, analyseer dan de statistieken en pas je strategie aan. Je weet pas of iets werkt nadat je het zelf geprobeerd hebt.

Tenslotte zijn er natuurlijk ook verschillende professionele online video partijen die je kunnen helpen met het analyseren van de ROI van jouw online video strategie.

Meer informatie over online video? Bel 010 – 360 033 00 of bezoek www.onlinevideo.nl

Dit artikel is onderdeel van een serie blogs, afkomstig van Onlinevideo.nl, onderdeel van Company Webcast BV.

Over de auteur:

drs Axel von Maltzahn is oprichter en directeur van Onlinevideo.nl. Onlinevideo.nl is onderdeel van Company Webcast BV, de marktleider in de Benelux op het gebied van webcasting. Onlinevideo.nl is een specialist op het gebied van online video.

Voor de totstandkoming van dit artikel zijn o.a. de volgende bronnen gebruikt:
Marina Arnaout – How to measure ROI of online video

Troy Dreier- How to Measure ROI for Online Video

Jeff Philips – Measuring ROI from Online Video

Steven van Belleghem – The Self Service Economy

 

Interactieve video
Interactieve video
Personalised video
Personalised video
Animatie video
Animatie video
Bedrijfsvideo
Bedrijfsvideo
Communicatie video
Communicatie video
(live) webinar
(live) webinar
Productvideo
Productvideo
Instructie video
Instructie video
Online Commercial
Online Commercial
Neem contact op
Stuur e-mailBel mij terugContact
  • Datumnotatie:DD slash MM slash JJJJ

Onlinevideo.nl
Rivium Boulevard 220 2909 LK Capelle aan den IJssel 010 3600330
info@onlinevideo.nl www.onlinevideo.nl