7 tips voor het maken van een goede online video

Het succes van een online video hangt af van één ding, kwaliteit. Kwaliteit bestaat echter uit veel meer dan alleen maar de kwaliteit van het beeld. In dit artikel worden zeven cruciale vormen van kwaliteit beschreven die effect hebben op het succes van jouw online video.

De planning

Als een online video eenmaal gemaakt is, is het moeilijk  deze nog aan te passen. Het is daarom erg belangrijk goed te plannen voordat je begint met het filmen van jouw online video. Start met het vaststellen van de doelstellingen van de online video. Bedenk vervolgens een passende inhoud voor de video om deze doelstelling te behalen. Hieronder staan een aantal voorbeelden van marketing doelen die je zou kunnen hebben voor het inzetten van online video.

  • Vergroten van naamsbekendheid
  • Adverteren
  • Lead generatie
  • Sales
  • Informeren

Omgeving van de kijker

Een veel gemaakte fout van bedrijven bij het inzetten van online video’s is dat zij geen rekening houden met de omgeving van hun kijkers. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de kijkers van een online video de video op veel verschillende mobiele apparaten bekijken. Wanneer veel van jouw kijkers bijvoorbeeld gebruik maken van een tablet is het belangrijk dat je rekening houdt  met de grote van het scherm van de tablet. Ook kan het zijn dat de kijker de video bekijkt op een drukke plek waar veel afleiding is. Dit kan ervoor zorgen dat de video anders overkomt doordat de kijker een belangrijke interactieve button of een scene van jouw video mist. Houd daarom rekening met de situatie van de kijker.

De kwaliteit van de online video productie

De productie kwaliteit van jouw video kan het imago van je bedrijf versterken of juist breken. Productie kwaliteit bestaat uit de kwaliteit van het beeld en geluid maar ook de kwaliteit van de acteurs, verhaallijn en de geloofwaardigheid van de video. Normaal gesproken verwachten consumenten van professionele bedrijven dat de kwaliteit van hun online video’s net zo goed is als dat van hun andere producten. Er zijn veel verschillende online video bedrijven die u kunnen helpen bij het produceren van een hoge kwaliteit online video, waaronder Onlinevideo.nl.

Lengte van de video

Wanneer je een online video inzet voor marketingdoelstellingen is het belangrijk dat jouw online video niet te lang is. De inhoud van jouw online video moet “behapbaar” zijn voor de kijker. Wanneer je een uitgebreide boodschap hebt die je wilt overbrengen met online video kun je deze het beste verdelen in een serie van korte, twee tot drie minuten durende video’s waarin elk één deelonderwerp wordt besproken. Een andere optie is om te starten met een introducerende video waarin je vertelt wat de voordelen zijn van het kijken van de uitgebreide versie van de video.

Distributie van de video

Een goede distributie van een online video is een erg belangrijke factor voor het succes van jouw online video. Het plaatsen een online video op de eigen (corporate) website is goed begin. Als je hierna echter stopt loop je een groot distributie potentieel van online video’s mis. Een video website als YouTube heeft bijvoorbeeld een groot potentieel om veel kijkers aan te trekken. Dit is echter afhankelijk van het type video en de doelstelling van de video. Ook sociale media en online blogs zijn zeer geschikte kanalen voor het delen van een video.

Denk goed na over de distributiestrategie wanneer je een online video maakt. Bedenk welke kanalen je wilt gebruiken om jouw video te delen. Het is belangrijk dat deze kanalen aansluiten bij de doelstellingen van de video.

Bied de mogelijkheid tot interactie

Het kijken van een video is een passieve activiteit. Dit terwijl een online video zeer geschikt is om mensen tot actie aan te zetten. Wanneer je wilt dat jouw kijkers actie ondernemen kun je het beste interactieve elementen aan de video toevoegen. Dit kun je op verschillende manieren doen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om call-to-actions aan de video toe te voegen, e-mailvelden in de video te verwerken en kun je de mogelijkheid bieden om in de video een afspraak te plannen.

 Gebruik interactiviteit om informatie in te winnen

Interactieve elementen in een video hebben ook nog een ander voordeel. Interactieve video’s zijn namelijk zeer meetbaar. Zo geeft een online video meer inzicht in de verkeerspatronen en kijkgewoontes van de kijkers. Op basis van de video statistieken kun je zien hoe lang iemand de video bekeken heeft en welke interactieve elementen succesvol waren. Ook is het mogelijk om een registratieformulier toe te voegen aan de video. Op deze manier kunnen de kijkers gegevens achterlaten. Zo kun je op een gemakkelijke wijze klantgegevens inwinnen.

Onnodige interacties

Niet elke interactie in een video is effectief. Interacties kunnen afleidend zijn en het originele doel van jouw online video belemmeren. Vraag jezelf om deze reden bij elke interactie af of de interactie de kijker dichter bij jouw doelstelling brengt.

Kwaliteit van het delen

Online video’s zijn zeer gemakkelijk om te delen. De totale waarde van het deelgedrag wordt niet alleen weergegeven door het aantal kijkers. Dit geldt alleen wanneer het doel van de online video is om een hogere merkbekendheid te creëren. Als jouw doel is om nieuwe leads te genereren of producten te verkopen, verlies dan niet de focus door te proberen jouw video “viraal” te laten gaan. Het kan dan bijvoorbeeld zo zijn dat jouw video een groot aantal kijkers trekt die halverwege de video wat anders gaan doen. Als jouw belangrijkste boodschap daarna pas komt, heb je dus niets aan het hoge aantal kijkers. Ook is het belangrijk dat jouw video door de juiste doelgroep wordt gekeken. Jouw online video kan nog zoveel kijkers hebben, wanneer zij niet de gewenste actie ondernemen heb je er nog steeds niets aan. Bij het delen van een online video geldt dan ook, kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit.

Tot slot..

Bij het produceren van een succesvolle online video komen veel dingen kijken. Het is belangrijk dat je goed nadenkt over het doel van de video, de doelgroep en de situatie van de kijker. Het is namelijk moeilijk een gemaakte online video aan te passen. Zorg er daarom ook voor dat je voldoende tijd hebt om een goede video te produceren en denk na over de distributie en interactieve elementen van de video. Als organisatie zijnde heb je veel invloed op het succes van jouw online video. Denk daarom goed na over hoe jij de online video in de markt wilt plaatsen.

Meer informatie over online video? Bel 010 – 360 033 00 of bezoek www.onlinevideo.nl

Dit artikel is onderdeel van een serie blogs, afkomstig van Onlinevideo.nl, onderdeel van Company Webcast BV.

Over de auteur:

drs Axel von Maltzahn is oprichter en directeur van Onlinevideo.nl. Onlinevideo.nl is onderdeel van Company Webcast BV, de marktleider in de Benelux op het gebied van webcasting. Onlinevideo.nl is een specialist op het gebied van online video.

Voor de totstandkoming van dit artikel zijn o.a. de volgende bronnen gebruikt:

John Arnold – 5 tips for making an awesome online video for your business

Troy Dreier – 5 ways to take video to the next level

Interactieve video
Interactieve video
Personalised video
Personalised video
Animatie video
Animatie video
Bedrijfsvideo
Bedrijfsvideo
Communicatie video
Communicatie video
(live) webinar
(live) webinar
Productvideo
Productvideo
Instructie video
Instructie video
Online Commercial
Online Commercial
Neem contact op
Stuur e-mailBel mij terugContact
  • DD slash MM slash JJJJ

Onlinevideo.nl
Rivium Boulevard 220 2909 LK Capelle aan den IJssel 010 3600330
info@onlinevideo.nl www.onlinevideo.nl